Jaarkalender 2018

Op De Nieuwe Noorder vinden jaarlijks een aantal bijzondere momenten plaats; herdenkingen, rondleidingen en gastvrije momenten. U bent van harte welkom!

  • Vrijdag 4 mei: Op 4 mei 2018 om 10.00 uur vindt op gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Noorder de jaarlijkse herdenking van zeventien, tijdens de Tweede Wereldoorlog gestorven, DRAKA medewerkers plaats. De herdenking vindt plaats bij het DRAKA oorlogsmonument. Het monument werd, na sluiting van de draad- en kabelfabriek aan de Hamerstraat, in 2016 verplaatst naar De Nieuwe Noorder. Twee oud medewerkers van de fabriek houden tijdens de herdenking een toespraak over het thema Stil Verzet en lezen de zeventien namen voor. Erna Berends vertegenwoordigd stadsdeel Noord tijdens de herdenking. U bent van harte welkom vanaf 09.30 uur. De herdenking begint om 10.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten en samen een kopje koffie te drinken.
  • Zondag 13 mei: Moederdag. Vrijwilligers van De Nieuwe Noorder ontvangen u met een vriendelijk woord, een gedicht en een lief kleinigheidje voor moeder.
  • Zondag 27 mei: In het kader van de Week van de Begraafplaats is er  om 11.00 uur een rondleiding over De Nieuwe Noorder. De begraafplaats is de verborgen tuin van stadsdeel Noord. De natuurlijk beheerde plek trekt zelfs nestelende ijsvogels aan. Thea Burggraaf neemt bezoekers om 11.00 uur mee op een rondleiding van een uur langs bijzondere monumenten en stil groen. Burggraaf was 36 jaar lang docent.  Na haar pensionering kwam ze bij toeval als vrijwilligster terecht op de begraafplaats. Haar credo is: verhalen onthoud je beter. Ze hoopt dat de rondleiding bezoekers over hun schroom heen helpt om zomaar een begraafplaats te bezoeken. Na afloop krijgen bezoekers een boekje over de geschiedenis van de Amsterdamse begraafplaatsen. Deelname gratis, aanmelden: c.van.der.elst@amsterdam.nl
  • Zondag 17 juni: Vaderdag, vrijwilligers van De Nieuwe Noorder ontvangen u met een vriendelijk woord, een gedicht en een kleinigheidje voor vader.
  • Dinsdag 17 juli: Fokkerherdenking. In juli 1943 vonden drie bombardementen plaats die waren gericht op de Fokkerfabrieken in Amsterdam-Noord. Daarbij kwamen meer dan tweehonderd mensen om het leven. Een groot aantal slachtoffers vond op de begraafplaats hun laatste rustplaats. In 2003 heeft het dagelijks bestuur op de begraafplaats het Fokkermonument geplaatst zodat de herinnering aan deze slachtoffers en aan deze historische gebeurtenis levend blijft.
  • Zondag 30 september herfstwandeling over de begraafplaats door Thea Burggraaf
  • Woensdag 31 oktober van 18-21.00 uur is er weer Noorderlichtjesavond op  De Nieuwe Noorder. Honderden kaarsjes, muziek en warme dranken brengen dan licht in ieders hart. Alle nabestaanden van De Nieuwe Noorder zijn welkom.

 

 

 

Comments are closed.