Geschiedenis

De Nieuwe Noorder bestaat sinds 1931.

In 1921 werd de gemeente Amsterdam uitgebreid met de omliggende gemeenten Buiksloot, Nieuwendam en Ransdorp. Deze waren in 1916 zwaar getroffen door een watersnoodramp. In ruil voor hulp droegen zij hun autonomie en grondgebied over aan Amsterdam.

Een van de bestemmingen voor de verkregen extra ruimte was de aanleg van een kerkhof. De dienst Publieke Werken presenteerde in 1923 een ontwerp dat voorzag in een begraafplaats van 20 hectare. De opzet had een parkachtige allure, opgebouwd rond ruime elliptische en cirkelvormige paden. Uiteindelijk realiseerde de gemeente de Noorderbegraafplaats in 1931 met minder dan een derde van het oorspronkelijke oppervlak en in een veel soberder uitvoering.

Met de inlijving van de omliggende gemeenten kwamen hun dorpskerkhoven onder regie van de Noorderbegraafplaats. Behalve de kerkhoven van Buiksloot, Nieuwendam en Ransdorp, vielen ook die van Durgerdam, Holysloot, Nieuwendam, Schellingwoude en Zunderdorp daaronder.

Kenmerkend voor de oorspronkelijke Noorderbegraafplaats waren de gebouwen bij de entree: de aula opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School en de drie witte bijgebouwen met een beheerderswoning en kantoorruimten. Veel aandacht ging uit naar de flora en fauna van de begraafplaats. De Nieuwe Noorder is behalve begraafplaats ook een natuurgebied.

In 2000 kreeg De Nieuwe Noorder aan de oostelijke kant een uitbreiding tot de huidige omvang van 7 hectare. Tien jaar later besloot de gemeente tot de vernieuwing van de aula en de aanleg van een crematorium.

Nieuwbouw
Middelpunt van de eigentijdse nieuwbouw is de voormalige aula, die nu als wachtruimte fungeert. Daaromheen liggen de kantoren, een koffiekamer en een rouwcentrum. Verbonden door een glazen colonnade ligt achter de wachtruimte de nieuwe aula. De aula is net als de bijgebouwen voorzien van asymmetrische dakspanten waar het licht van grote hoogte invalt. Er is altijd uitzicht op de lucht en het groen rondom. Door het gebruik van lichtgetinte hout- en steensoorten ontstaat een verstilde sfeer, passend bij een intieme uitvaart.

Voor de nieuwbouw en uitbreiding verdwenen de drie witte bijgebouwen en een aantal bomen. Nieuwe aanplant zal dat verlies compenseren. De Nieuwe Noorder heeft dankzij de renovatie en nieuwbouw een eigentijds aanzien gekregen. De fraaie architectuur, met veel licht en ruimte, geven de begraafplaats een speciale allure met een moderne uitstraling. Tegelijkertijd heeft De Nieuwe Noorder zijn unieke karakter behouden als kleinschalige, intieme begraafplaats.

Het gedenkpark heeft behalve een eigen ossuarium (beenderkuil) een aantal ossuaria van kerken en kerkhoven van andere Amsterdamse begraafplaatsen.

Op de Nieuwe Noorder zijn de volgende ossuaria te vinden:

  • De Nieuwe Noorder
  • De Nieuwe Lutherse kerk
  • Het Westerkerkhof
  • Het Kartuizerkerkhof
  • Het Sint Antonieskerkhof

Links
Op de site van stadsdeel Amsterdam-Noord vindt u in het digitale loket informatie over aangifte van overlijden

Comments are closed.