Herdenking Fokkerbombardementen

Elk jaar herdenken nabestaanden op De Nieuwe Noorder de slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen bij de geallieerde bombardementen op de Fokkerfabrieken aan de Papaverweg in Amsterdam Noord. De Duitse bezetter gebruikte de fabrieken namelijk voor de oorlogsindustrie. Ze vormden daarmee een belangrijk doelwit voor de geallieerden. Deze voerden op 17, 20 en 25 juli in 1943 drie grotendeels mislukte bombardementen op de fabrieken uit.

Onervaren Amerikaanse piloten misten op de eerste missie hun doel volkomen. Hun bommen kwamen terecht op woonwijken en troffen ook een naburig klooster en een kerk. Hierbij vielen 152 van de in totaal 206 dodelijke slachtoffers. Vervolgens vernietigden de Engelse bij hun missie op 20 juli de fabrieken wel grotendeels, maar ook zij maakten slachtoffers onder burgers en fabrieksarbeiders. De door de Fransen afgeworpen bommen op de missie van 25 juli misten weer hun doel en kostten aan bijna twintig mensen het leven.

Van de ruim 200 dodelijke slachtoffers zijn er 93 op De Nieuwe Noorder begraven. Voor hen allen is in 2003 een monument op de begraafplaats neergezet. Nu vindt hier jaarlijks een kranslegging plaats om zo de nagedachtenis aan de slachtoffers in ere te houden.

Bekijk hier de lijst met namen van de slachtoffers van de bombardementen en de namen van hen die daarbij omkwamen in de Parochie St. Rita Amsterdam

Comments are closed.