Rondleiding De Nieuwe Noorder

Op begraafplaats De Nieuwe Noorder liggen echte Noorderlingen begraven die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de stad. Zondagochtend 26 juni wordt om 11.00 uur een gratis rondleiding gegeven langs bijzondere graven.

De begraafplaats is de verborgen tuin van stadsdeel Noord. Het natuurlijk beheerde park trekt vossen en nestelende ijsvogels aan. Tijdens de rondleiding is aandacht voor het groen maar vooral voor een aantal bijzondere monumenten en de mensen die er begraven liggen.

De rondleiding wordt gegeven door Thea Burggraaf die 36 jaar lang docent was. Na haar pensionering kwam ze bij toeval als vrijwilligster terecht op de gemeentelijke begraafplaats. Burggraaf: ‘Mijn credo is: verhalen onthoud je beter dan feiten. Ik hoop dat de rondleiding bezoekers over hun schroom heen helpt om zomaar een begraafplaats te bezoeken.’

En verhalen zijn er genoeg. Burggraaf: ‘Ik begin de rondleiding achter de aula, daar wandelen we de hoofdlaan op. Ergens linksaf, verderop achter een heg gaan we het grafvak op. Een beetje verstopt achter de heg staat een eenvoudige grijze steen met wat plantjes ervoor. Op de steen staat een naam. Meestal staat de groep mij verwachtingsvol aan te kijken; wie was deze man? Waarom stoppen wij hier? Ik zeg meestal niets en laat ze een foto zien van de brug die van het Zeeburgereiland naar IJburg loopt. Dan begint er altijd wel iemand de naam te herkennen: oh, maar dat is toch de Enneüs Heerma brug? In de volksmond ook wel de bh-brug genoemd.’ Vervolgens vertelt Burggraaf over het leven van oud-wethouder Economische Zaken Enneüs Heerma (1944-1999) die in de jaren ’80 immens populair was in Amsterdam. Ook wordt stil gestaan bij het gedeelde graf van de gesneuvelde verzetsstrijders Nathan Frits Israël en Adri van Waert, beiden Noord-Amsterdammers.

Zondag 26 juni, verzamelen om 11.00 uur bij de ingang van De Nieuwe Noorder, Buikslotermeerdijk 83. De rondwandeling duurt ongeveer een uur.

Deelname is gratis, aanmelden: c.van.der.elst@amsterdam.nl

Comments are closed.